ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ TIE.

Οι εξετάσεις ΤΙΕ είναι σχεδιασμένες από το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ιρλανδίας και αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ. Στην χώρα μας υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της εξέτασης αυτής είναι η Gnosis Assessment.

ΠΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ.

Η εξέταση αποτελείται μόνο από δύο μέρη, την γραπτή και την προφορική εξέταση. ΔΕΝ έχει δηλαδή εξέταση πάνω στην κατανόηση κειμένου (reading), στο λεξιλόγιο, στη γραμματική ή στο listening.

Οι υποψήφιοι προετοιμάζουν κάτι από το σπίτι τους και εξετάζονται πάνω σε αυτό:

  1. Ένα project που τους ενδιαφέρει (αγαπημένοι ηθοποιοί, το άθλημά τους, το facebook κ.α.)
  2. Διαβάζουν ένα βιβλίο στα Αγγλικά της επιλογής τους.
  3. Διαβάζουν μία είδηση από δύο πηγές στο διαδίκτυο. Πάλι αυτοί επιλέγουν ποια είδηση τους ενδιαφέρει.

Μετά, την ημέρα της εξέτασης παίρνουν μαζί τους ένα ντοσιέ που περιέχει τα προαναφερθέντα.

Στον τόπο διεξαγωγής των εξετάσεων γράφουν δύο εκθέσεις μέσα σε μία ώρα. Η μία έκθεση έχει ερωτήσεις γενικές πάνω στο βιβλίο ή στην είδηση (π.χ. Ποια είναι η πλοκή του βιβλίου; Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ήρωας; Τι θα άλλαζες στο τέλος; Τι έγινε στην είδηση που διάλεξες; Πως πιστεύεις πως θα εξελιχθεί;) Η άλλη έκθεση αποτελείται από ένα άγνωστο θέμα (μία έκθεση για το ωραιότερο μέρος της Ελλάδας, ένα γράμμα προς έναν φίλο από το εξωτερικό, να περιγράψουν το ίνδαλμα τους κλπ)

Κατά την διάρκεια της προφορικής εξέτασης μπαίνουν σε μία αίθουσα ΔΥΟ υποψήφιοι. Εκεί παρουσιάζουν το project τους και ο εξεταστής τους κάνει ερωτήσεις πάνω σε αυτό. Επίσης παρουσιάζουν το θέμα για το οποίο δεν εξετάστηκαν γραπτά. Δηλαδή εάν έγραψαν για το βιβλίο παρουσιάζουν την είδηση και το αντίθετο. Στο τέλος οι δύο εξεταζόμενοι συζητάν μεταξύ τους για κάποιο θέμα που τους θέτει ο εξεταστής με βάση κάποιες εικόνες (πχ. τους δίνεται ένα φύλλο με 5 εικόνες από μέρη της Ελλάδας και συγκρίνουν ποιο είναι το καλύτερο για διακοπές).

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα ο μαθητής παίρνει πιστοποιητικό στα χέρια του γιατί το ΤΙΕ είναι διαβαθμισμένη εξέταση. Στην αίτηση δηλώνει ο υποψήφιος το επίπεδο που θεωρεί πως κατέχει κι αν αποδείξει ότι όντως κατέχει τις αντίστοιχες γνώσεις παίρνει το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Εάν δηλαδή θέλει το lower και τα πάει καλά το παίρνει. Εαν τα πάει εξαιρετικά καλά παίρνει Γ1 (advanced) εάν δεν τα πάει πολύ καλά τότε μπορεί να πάρει Β1.

Ο υποψήφιος επίσης εξετάζεται πάνω σε κάτι που τον ενδιαφέρει και που γνωρίζει άρα μπορεί να μιλήσει γύρω από αυτό και δεν έχει το άγχος της γραμματικής και του εκτεταμένου λεξιλογίου.

Είναι πολύ φιλικό προς δυσλεκτικούς υποψήφιους καθώς με 40 ευρώ επιπλέον δίνεται η δυνατότητα την έκθεση να την υπαγορεύει σε γραφέα. Επίσης δεν έχει εξέταση πάνω στην κατανόηση κειμένου όπου συνήθως δυσκολεύονται οι δυσλεκτικοί υποψήφιοι.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ

Δεν αναγνωρίζεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Δεν ενισχύει την εκτεταμένη γνώση και χρήση της γλώσσας πάνω σε ποικιλία θεμάτων που ίσως συναντήσει αργότερα ο υποψήφιος κατά τη διάρκεια της ζωής του.

ΠΟΤΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ

Εξεταστική έχει κάθε μήνα εκτός Αυγούστου. Οι αιτήσεις γίνονται ένα μήνα πριν και στοιχίζει 100 ευρώ το επίπεδο Β1 (pre-lower), 160 το Β2 (lower) Γ1 (advanced) και Γ2 (proficiency). Δίνεται και η δυνατότητα ΔΩΡΕΑΝ επανεξέτασης ή επανεξέτασης με ΤΑ ΜΙΣΑ εξέταστρα.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 211-800-1881 ή πατήστε στον σύνδεσμο http://www.tieexams.gr/

Video-Δείγμα προφορικής εξέτασης για τα επίπεδα B2-C2

Advertisements

One thought on “ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ TIE.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s