Ενήλικες και πιστοποιητικά γλωσσομάθειας.

Οι ενήλικες χρειάζονται συνήθως κάποιο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας για επαγγελματικούς λόγους ή για λόγους σπουδών. Ανάλογα με την περίπτωση υπάρχει και το κατάλληλο πιστοποιητικό. Ας δούμε μερικά.

Για εισαγωγή σε μεταπτυχιακά προγράμματα εντός Ελλάδος.

Στα περισσότερα τμήματα στην Ελλάδα οποιοδήποτε πιστοποιητικό Γ1-Γ2 (advanced-proficiency) που είναι αποδεκτό από τον ΑΣΕΠ, άσχετα με το πότε έχει αποκτηθεί, είναι αποδεκτό.  Για όσους βιάζονται όμως να αποκτήσουν κάποια πιστοποίηση καλό θα είναι να κοιτάξουν τα πιστοποιητικά TIE, TOEFL, IELTS, και TOEIC που έχουν εξεταστική κάθε μήνα. Βέβαια υπάρχουν και κάποια τμήματα οικονομικών που ζητάνε συγκεκριμένα το GMAT (ένα πιστοποιητικό που συνδυάζει γνώσεις οικονομικών, αγγλικών και μαθηματικών) οπότε είναι καλό να έλεγχει ο υποψήφιος τις απαιτήσεις του εκάστοτε μεταπτυχιακού προγράμματος.

Για εισαγωγή σε προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα εκτός Ελλάδας.

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Το κάθε πανεπιστήμιο μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις όσον αφορά τα πιστοποιητικά που αποδέχεται ως απόδειξη γνώσης Αγγλικών. Τα πανεπιστήμια της Ευρώπης συνήθως δέχονται το IELTS Academic το οποίο δεν είναι της λογικής «εάν γράψεις  χ% το πήρες» αλλά το αποκτά κανείς  με βαθμό ανάλογο της απόδοσης του. Δηλαδή κάποιος που είναι επιπέδου lower πιθανώς να πάρει το πιστοποιητικό με βαθμό 6 ή 6.5 ενώ κάποιος πιο ικανός με 8 ή λιγότερο ικανός με 5,5 (άριστα είναι το 9). Το IELTS όμως ισχύει μόνο για 2 χρόνια και το κάθε πανεπιστήμιο ζητά διαφορετικό βαθμό ίσως και σε κάθε ενότητα (παράδειγμα να χρειάζεται σύνολο βαθμολογίας 6 αλλά τουλάχιστον 7 στο reading) Πολλά πανεπιστήμια δέχονται και το Proficiency του Cambridge (CPE) αλλά και αυτό πρέπει να το έχει αποκτήσει κανείς μέσα σε 2 ή 3 χρόνια. Στην Αμερική συνήθως ζητάνε το TOEFL που έχει την ίδια λογική περίπου με το IELTS απλά είναι από Αμερικάνικο φορέα και είναι όλη η εξέταση πολλαπλής επιλογής. Επίσης ορισμένα πανεπιστήμια προσφέρουν μαθήματα εντός πανεπιστημιούπολης σε αδύναμους μαθητές ώστε να αυξήσουν τις δυνατότητές τους στα Αγγλικά. Γι’αυτό καλό είναι κάποιος πριν κυνηγήσει κάποιο πιστοποιητικό να έχει στόχο και να ξέρει συγκεκριμένα σε ποιο πανεπιστήμιο θέλει να φοιτήσει και τι ακριβώς χρειάζεται γι αυτό.

Σημείωση: για εισαγωγή σε προπτυχιακό τμήμα στην Αμερική συνήθως ζητάνε το SAT που είναι περίπου σαν τις δικές μας πανελλαδικές. Καλό και σε αυτήν την περίπτωση είναι να είναι ενημερωμένος ο υποψήφιος φοιτητής για τις απαιτήσεις της σχολής που τον ενδιαφέρει.

Για τον ΑΣΕΠ και το ελληνικό δημόσιο

Το ελληνικό δημόσιο αποδέχεται μία πληθώρα πιστοποιητικών. Υπάρχει αναρτημένη σχετική λίστα στο διαδίκτυο. Για όσους βιάζονται όμως να αποκτήσουν κάποια πιστοποίηση καλό θα είναι να κοιτάξουν τα πιστοποιητικά TIE, IELTS, και TOEIC που έχουν εξεταστική κάθε μήνα όπως προείπαμε. Γενικά, για όσους είναι αδύναμοι στο listening ή reading,  συστήνεται το TIE. Όσοι είναι αδύναμοι στα προφορικά ή στην έκθεση καλό θα ήταν να κοιτάξουν το TOEIC που δεν εξετάζει αυτές τις δύο ικανότητες ενώ είναι όλο πολλαπλής επιλογής αλλά έχει πίεση χρόνου. Τα πιο βατά πιστοποιητικά εν γένει θα έλεγα πως είναι τα ESB, TIE, LRN. Φυσικά καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν καθηγητή που σας γνωρίζει προσωπικά ώστε να σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

Για ενίσχυση βιογραφικού

Στην περίπτωση αυτή ισχύουν όσα ειπώθηκαν παραπάνω αλλά αξίζει να σημειωθεί πως στον τομέα εργασίας το πιο σημαντικό είναι η δυνατότητα ομιλίας στα Αγγλικά.. Και ίσως να κάνετε επιπλέον μαθήματα πάνω στην ορολογία του τομέα σας εάν αυτό χρειάζεται (ένας υπάλληλος τραπέζης και ένας υπάλληλος ξενοδοχείου δεν χρησιμοποιούν το ίδιο λεξιλόγιο ή το ίδιο ύφος). Καλό θα ήταν όποιο πιστοποιητικό κι αν επιλέξετε να φροντίσετε να ενισχύσετε τις γνώσεις σαν αλλά και την ομιλία! Μια γλώσσα άλλωστε είναι πάνω απ όλα επικοινωνία!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Για τυχόν απορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s