Μπορω να διδαξω με το PROFICIENCY?

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος γύρω από τα πιστοποιητικά Γ2 (γνωστά ως proficiency) και την διδασκαλία των Αγγλικών. Ας δούμε όμως τι ισχύει τελικά.

Μέχρι πρόσφατα μπορούσε κάποιος να διδάξει με Γ2. Έπρεπε να καταθέσει τα χαρτιά του στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να πάρει ένα πιστοποιητικό γνωστό ως επάρκεια γνώσης της γλώσσας. Μετά, έχοντας επάρκεια, κατέθετε χαρτιά στην δευτεροβάθμια της περιοχής του και έπαιρνε άδεια διδασκαλίας για ιδιαίτερα ή φροντιστήριο.

Πλέον αυτό ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Η σχολή Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ κινήθηκε νομικά ώστε να μην έχει ο κάτοχος Γ2 αυτή τη δυνατότητα και πλέον οι διαδικασίες απόκτησης επάρκειας έχουν παγώσει. Άλλωστε ήταν άδικο οι κάτοχοι ενός πιστοποιητικού να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με πτυχιούχους πανεπιστημιακών σχολών.

Εάν κάποιος είχε κάνει τα χαρτιά του παλαιότερα και έχει την επάρκεια γνώσης μπορεί να απευθυνθεί στον καινούριο οργανισμό και να αποκτήσει άδεια διδασκαλίας. Αλλιώς μπορεί απλώς να κάνει παράνομα ιδιαίτερα ή να προσληφθεί από φροντιστήριο ως εξωτερικός συνεργάτης ή υπάλληλος γραφείου και να κάνει μαθήματα, πάλι όμως παράνομα. Και προφανώς, όχι απλώς παράνομα, αλλά χωρίς επιτυχία καθώς στερείται βασικών γνώσεων παιδαγωγικής και διδασκαλίας.

Φυσικά όσοι έχουν ήδη αποκτήσει άδειες και εργάζονται ως καθηγητές ΔΕΝ χάνουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα επισκεφτείτε το site του ΕΟΠΠΕΠ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s