ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ : ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΤΑΜΠΟΥ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ

Πολλοί άνθρωποι και ειδικά γονείς έχουν κατά καιρούς την ανάγκη κάποιας βοήθειας. Μπορεί να συμβεί κάτι τραγικό στην οικογένεια (απώλεια εργασίας, θάνατος κοντινού προσώπου κ.α.) ή μπορεί και τίποτα εμφανές! Μπορεί μια απλά “δύσκολη” εφηβεία να ταλαιπωρεί γονείς και παιδιά. Συνήθως αντιμετωπίζουμε μόνοι μας καταστάσεις, ψάχνοντας στο internet, ρωτώντας παππούδες ή άλλους γονείς, διαβάζοντας βιβλία κ.α. αλλά είναι αυτό επαρκές; Ή, ακόμα πιο σημαντικό, είναι αυτό ασφαλές;

Η άγνοιά μας απέναντι στους ψυχολόγους και στους ψυχοθεραπευτές καθώς και η ανεδαφική θεωρία ότι μόνο “οι τρελοί” πάνε σε ψυχολόγο μας τρομάζουν και νομίζουμε πως είναι κακό να επισκεφθεί κανείς έναν ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή. Είναι όμως έτσι;

Το να ζητάς βοήθεια δεν είναι κακό. Άμα είσαι άρρωστος πας στο γιατρό. Άμα είσαι καλά πάλι μπορεί να πας στο γιατρό για να στο επιβεβαιώσει! Άμα το παιδί δυσκολεύεται ρωτάς το δάσκαλο. Τότε γιατί να μην ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού εάν θεωρείς πως εσύ ή το παιδί σου ή και οι δύο αντιμετωπίζετε κάποιο ζήτημα;

Με λίγα λόγια.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες, ας πούμε, ψυχολόγων. Ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Δηλαδή, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με διαφορετικές μεθόδους. Οι φροϋδικοί ψυχαναλυτές βασίζονται κυρίως στις θεωρίες του Φρόυντ, σε αναλύσεις ονείρων, παιδικά τραύματα κ.α. Υπάρχουν δραματοθεραπευτές, ακόλουθοι της Gestalt, ακόλουθοι της υπαρξιακής σχολής ψυχοθεραπείας κλπ.

Διαφορετικές προσεγγίσεις για διαφορετικούς ανθρώπους. Δεν είναι όλες οι μέθοδοι ικανοποιητικές για όλους τους ανθρώπους. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι διαφέρουν και ότι εάν επισκεφτούμε ένα ψυχολόγο και δεν μας ικανοποιήσει ίσως απλά χρειαζόμαστε μια διαφορετική προσέγγιση.

Η σχολή και οι σπουδές όμως κάνουν τον επιστήμονα όχι τον άνθρωπο. Ο ψυχολόγος πρέπει να είναι ο άνθρωπός σου. Ένας φίλος που εστιάζει μόνο σε σένα και προσπαθεί μέσω της ψυχοθεραπευτικής σχέσης να σε ανακουφίσει από ότι σε βασανίζει. Δεν σε κρίνει. Δεν έχει εγωισμό. Σε αποδέχεται και σε ακούει. Προσπαθεί να σε καθοδηγήσει δείχνοντάς σου το δικό σου δρόμο.

Γονέας, Παιδί και Ψυχολόγος

Νιώθεις ότι  υπάρχει κάποιο θέμα που δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις. Ότι κάνεις λάθη. Ότι δεν γνωρίζεις τι πάει στραβά. Ότι συμβαίνει κάτι στο παιδί σου που δεν γνωρίζεις ή δεν μπορείς να καταλάβεις.

Δεν είσαι ανίκανος ή κακός γονέας. Δεν είσαι μόνος.

Επισκέψου έναν ψυχολόγο για μια συμβουλευτική συνεδρία. Επισκέψου και δεύτερο εάν χρειαστεί. Μπορεί μια απλή συμβουλή να σε βγάλει από το αδιέξοδο.Δε σημαίνει ότι χρειάζεσαι ψυχοθεραπεία. Δε σημαίνει ότι δεν είσαι εσύ καλά ή το παιδί σου. Σημαίνει απλά ότι είσαι άνθρωπος, σου προέκυψε ένα ζήτημα και χρειάζεσαι ένα ειδικό.

Προσωπική Εμπειρία

Είχα μαθητούδι. Είχε πολλή αγάπη από την οικογένεια του και ήξερα ότι είχε πολλή καλή καρδιά, όσο μελό κι αν ακούγεται αυτό. Όμως, ήξερα επίσης ότι το παιδί αυτό δεν ήταν καλά με τον εαυτό του. Πονούσε. Πονούσε γιατί στη μικρή του ζωή είχε αντιμετωπίσει τόσες δυσκολίες. Bullying, απόρριψη, μαθησιακές δυσκολίες, απώλεια δικού του ανθρώπου και άλλα πολλά. Είχε τόσο θυμό μέσα του που ώρες ώρες νόμιζα ότι ήταν σχεδόν απτός.

Σε μία συζήτηση με τη μητέρα, έναν άνθρωπο πρότυπο για μένα, γεμάτο αγάπη και κατανόηση προς το παιδί της, το παιδί μας εξομολογήθηκε ότι ήθελε να δει ψυχολόγο. Εγώ επειδή συνεργάζομαι με μία άψογη ψυχοθεραπεύτρια τον προέτρεψα να την επισκεφτεί.

Και μετά το θαύμα! Ηρέμησε. Γλύκανε. Έκανε βήματα να αλλάξει τη ζωή του. Έχασε κιλά. Άρχισε γυμναστήριο. Εστίασε στα μαθήματά του. Γιατί στο μικρό διάστημα που επισκεπτόταν την ψυχοθεραπεύτρια ένιωσε ότι επιτέλους κάποιος τον αποδεχόταν, δεν τον έκρινε, δεν τον εχθρεύονταν. Και σήμερα είναι πλέον ένας ευτυχής ενήλικας.

Και εγώ περήφανη γι αυτό το παιδί σαν να ήταν δικό μου.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s