Η Φιλανδία θα Είναι η Πρώτη Χώρα χωρίς Σχολικά Μαθήματα!

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί ελεύθερη μετάφραση ενός άρθρου όπως δημοσιεύτηκε στη σελίδα Bright Side.

Η Φιλανδία θα Είναι η Πρώτη Χώρα χωρίς Σχολικά Μαθήματα!

Το εκπαιδευτικό σύστημε της Φιλανδίας θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Σε διεθνείς κατατάξεις, πάντα είναι στην πρώτη δεκάδα. Παρ’όλα αυτά, οι ιθύνοντες δεν είναι έτοιμοι να επαναπαυτούν στις δάφνες τους και αποφάσισαν να φέρουν ένα είδος «επανάστασης» στο εκπαιδευτικό του σύστημα.

Οι Φιλανδικές αρχές θέλουν να αφαιρέσουν τα σχολικά μαθήματα από τη διδακτέα ύλη. Δε θα πραγματοποιούνται πλέον μαθήματα στη φυσική, τα μαθηματικά, τη λογοτεχνία ή τη γεωγραφία.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης στο Ελσίνκι, Marjo Kyllonen, εξηγεί τις αλλαγές:

«Υπάρχουν σχολεία που διδάσκουν ακολουθώντας παραδοσιακές μεθόδους οι οποίες ήταν πολύ ωφέλιμες στις αρχές του 19ου αιώνα- αλλά οι ανάγκες δεν είναι πλέον οι ίδιες και χρειαζόμαστε κάτι κατάλληλο για τα δεδομένα του 21ου αιώνα»

Αντί για ξεχωριστά μαθήματα, οι μαθητές θα μελετούν γεγονότα και φαινόμενα με διεπιστημονικές μεθόδους.

Παραδείγματος χάριν, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος θα εξετάζεται υπό την οπτική της ιστορίας, της γεωγραφίας και των μαθηματικών. Και παρακολουθώντας το μάθημα «Εργάζομαι σε Café» οι μαθητές θα απορροφούν ένα πλήθος γνώσεων σχετικά με την Αγγλική γλώσσα, τα οικονομικά και τις επικοινωνιακές δεξιότητες.

Το σύστημα θα αφορά μαθητές στα τελευταία έτη φοίτησης στο λύκειο, στην ηλικία των 16. Η γενική ιδέα είναι ότι οι μαθητές πρέπει να μπορούν να επιλέγουν για τους εαυτούς τους ποιο θέμα ή φαινόμενο θέλουν να μελετήσουν, έχοντας στο νου τις φιλοδοξίες τους και τις ικανότητές τους. Με αυτόν τον τρόπο, κανένας μαθητής δε θα χρειάζεται να περάσει χρόνο παρακολουθώντας ένα μάθημα φυσικής ή χημείας σκεπτόμενος «Γιατί χρειάζεται να τα μάθω όλα αυτά;»

Η παραδοσιακή μορφή επικοινωνίας ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές επίσης πρόκειται να αλλάξει. Οι μαθητές δεν θα κάθονται πλέον πίσω από ένα θρανίο περιμένοντας με αγωνία να απαντήσουν σε κάποια ερώτηση. Αντί για αυτό, θα δουλεύουν συνεργατικά σε μικρές ομάδες συζητώντας προβλήματα.

Το Φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα ενθαρρύνει τη συλλογική εργασία, γι’ αυτό οι αλλαγές θα επηρεάσουν και τους καθηγητές. Η αναμόρφωση του σχολείου θα απαιτεί σε μεγάλο βαθμό τη συνεργασία ανάμεσα σε καθηγητές διαφορετικών μαθημάτων. Περίπου το 70% των καθηγητών έχουν ήδη μπει σε διαδικασίες προετοιμασίας με βάση το νέο σύστημα και γι’ αυτό θα αυξηθούν οι απολαβές τους.

Οι αλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το 2020.

Εσείς τι πιστεύετε για το νέο Φιλανδικό σύστημα;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s